Verslag muziekkamp 2017

Dag 1: 24 juli 2017

Vandaag ging het muziekkamp van start en we hebben al heel wat opdrachtjes moeten uitvoeren. Na de kennismaking hebben we een leuke quiz gespeeld. Wij hoorden een muziekfragment en we moesten raden uit welke film die muziek kwam. Hierna hebben we dan ook nog ons kamplied geleerd.
Om muziek te kunnen maken, hebben we een instrument nodig. Daarom hebben we zelf een schudfles gemaakt. We konden kiezen tussen rijst, macaroni of kroonkurken. Op die manier konden we zelf ons geluid kiezen. En jullie geloven het nooit, maar het zijn echt wel prachtexemplaren geworden! En wij kunnen het weten, want we hebben ze meteen kunnen uittesten.
Na de middagpauze werden we in twee groepen verdeeld. De kleuters hebben een partituur aangeleerd en de oudere kinderen hebben ritme uit een lied gehaald door met pittenzakjes een bepaalde routine te doen. Toen we het ritme eruit hebben gehaald, was het aan onszelf. Via body percussion kunnen we met ons eigen lichaam muziek maken.
Hoe klinkt een trompet? Hoe klinkt een fluit? Hoe klinkt een … Ondertussen weten wij het wel! We hebben eerst de instrumenten op foto gezien en geluisterd hoe ze klinken. Daarna moesten wij naar de juiste tekening lopen als we een geluid hoorden.
Op het einde van de dag hebben we kennis gemaakt met clown en meneertje uil. Zij hebben ons het verschil tussen levendige en rustige muziek leren kennen.

Dag 2: 25 juli 2017

We zijn van start gegaan met ons kamplied en ja hoor, het klinkt al veel beter. Daarna werden we opnieuw in twee groepen verdeeld. De kleuters moesten het juiste mannetje omhoog steken bij de muziek, ze hadden de keuze tussen droevig, blij, boos en bang. Dat was echt wel niet gemakkelijk hoor, ze moesten goed nadenken. De oudere kinderen hadden een speciale opdracht, ze kregen een geluidsfragment te horen en moesten dan vertellen wat ze dachten gehoord te hebben. En ja, ze waren een paar keer helemaal fout. Ze hoorden bv. een kettingzaag, maar eigenlijk was de persoon in het filmpje gewoon heel erg boos. Maar ze waren ook een aantal keer helemaal juist: een deur die openging, iemand die aan het gillen was, … We zagen dus dat geluid en beeld elkaar sterker maken. Om hier zeker van te zijn, hebben ze ook het omgekeerde te zien gekregen. Een filmpje zonder geluid is niet zo leuk om naar te kijken.
Omdat het muziekkamp in het thema van film staat, hebben we ook iets geknutseld uit verschillende films. Zo kwamen volgende dingen aan bod: Lumière en de roos uit Belle en het Beest, de lamp van Alladin, maskers van The Avengers en het schild van Captain America.
Na de middagpauze mochten de kinderen die al een instrument spelen dit voorstellen aan ons. Connor en Katrijn hebben ons de dwarsfluit laten zien, Alexander de klarinet, Anouck de saxofoon en Tristan de trompet. Daarna mochten we deze eens allemaal uitproberen, dat was echt wel leuk.
Daarna hebben we met zijn allen de cupsong geleerd.

Dag 3: 26 juli 2017

Om de dag goed te starten, zijn we begonnen met het kamplied. We kennen het al bijna vanbuiten. Daarna mochten we echt wel iets heel leuk doen, we mochten schilderen en kleuren op muziek. We werden in 4 groepen verdeeld in carrousel: een groep mocht mandala’s kleuren, de andere verf blazen, de derde mocht stempelen en de laatste mocht met scheerschuim een tekening maken. Dit vonden we echt wel heel tof!
Vervolgens kregen we de opdracht om bij een filmpje/verhaal zelf de geluiden te maken. Dit was niet gemakkelijk, we moesten hier heel goed over nadenken. Het resultaat is wel leuk!
Na de middagpauze is Charles op bezoek geweest. Hij heeft ons alles uitgelegd van het slagwerk. En wat wij het leukste vonden, was dat we het mochten uitproberen. We denken dat de begeleiders wel een beetje hoofdpijn hebben gekregen, maar wij vonden het fijn! Terwijl een groep bij Charles was, mocht de andere groep hun T-shirt versieren. Er zijn echt wel pareltjes bij.
Om de dag af te sluiten kwamen clown en meneertje uil weer langs. Vandaag hebben ze ons uitgelegd wat een dirigent is en daarna lieten ze horen hoe je trage en snelle muziek van elkaar kan onderscheiden. We moesten snel dansen op de snelle muziek en traag op de trage muziek. Niet gemakkelijk hoor!

Dag 4: 27 juli 2017

Vandaag is de grote dag! We moesten goed oefenen want onze ouders kwamen luisteren naar wat we geleerd hebben. We zijn onze dag dan ook gestart met ons kamplied, en ja intussen kennen we het vanbuiten. Daarna gingen we in twee groepen onze ritme-oefeningen nog eens herhalen en natuurlijk ook het geluid bij het filmpje/verhaal.
Na de middagpauze mochten we nog even alles in volgorde herhalen om nadien nog wat leuke spelletjes te spelen. We zijn nog houthakkers en bomen geweest. Maar wat we ook heel leuk vonden was geblinddoekt een muziekinstrument gaan zoeken. We moesten in een grote kring gaan staan en 3 kinderen hadden een instrument vast. Wie geblinddoekt was moest dan het juiste instrument eruit gaan halen. Dat was echt wel leuk.
Rond 16u kwamen onze ouders dan langs. SPANNEND!!! Nu was het voor echt en konden we onze kunsten laten zien.

Dag 5: 28 juli 2017

Vandaag was onze laatste dag en dat vinden we best wel jammer omdat het zo leuk is. Vandaag gaan we naar de speeltuin, maar eerst moeten 2 juffen nog opdrachten gaan verstoppen. De andere 2 juffen hebben dan samen met ons nog een kringspel gespeeld en dat was eigenlijk niet zo gemakkelijk. Een van ons moest met de ogen dicht in het midden gaan zitten en dan moest een van onze vriendjes iets tegen die persoon zeggen. Degene met de ogen dicht moest dan de juiste naam zeggen.
Als dit spel afgelopen was, mochten we naar de speeltuin. Daar zaten dus opdrachten verstopt en we moesten in groepjes van vier deze opdrachten oplossen. De juffen hadden goed verstopt want het was niet zo gemakkelijk om de opdrachten te vinden. Sommigen konden we gewoon op papier oplossen, anderen moesten we bij de juffen gaan oplossen. Na de opdrachten mochten we vrij spelen en dat vonden we echt heel leuk! Dit kunnen jullie zien aan de foto’s.
Na de middagpauze hebben we een film gekeken om ons muziekkamp dat in het thema van filmmuziek stond af te sluiten. Halfweg de film was er pauze en werd de winnaar van de zoektocht bekend gemaakt. En raad eens… we zijn allemaal gewonnen. Daarom werden we getrakteerd op chips en een drankje. Dat vonden we echt wel cool!
Om onze dag af te sluiten moesten we op de grond gaan liggen en luisteren naar rustige muziek. Zo konden we helemaal relaxed naar huis gaan. En we kijken alvast uit naar volgend jaar!