Verslag muziekkamp 2016

Dag 1: 25 juli 2016

Vandaag ging het muziekkamp van start en we hebben al heel wat opdrachtjes moeten uitvoeren. Na de kennismaking, kregen we van dirigent Jens Gaethofs een uitdaging. Hij is namelijk op zoek naar muzikanten voor een zomerconcert. Maar we mogen niet zomaar meedoen met dat concert, we moeten bewijzen dat we echt muzikanten zijn!
Hij vroeg ons wat een dirigent is en wat muzikanten zijn. Maar ook wat een orkest is. Met al deze vragen gingen we aan de slag. We kwamen te weten dat een dirigent iemand is die alles in goede banen moet leiden. De dirigent is degene die de muzikanten via bewegingen duidelijk maakt wat ze moeten doen. We leerden dan ook dat er heel veel muzikanten nodig zijn om een orkest te vormen. We keken naar een filmpje om te weten dat er grote en kleine orkesten zijn.
We werden in twee groepen verdeeld: de eerste groep moest een hoedje van papier maken en de tweede groep mocht een gitaar maken. Het hoedje van papier werd nadien gebruikt om een spelletje te spelen. Namelijk degenen met het hoedje was de dirigent.
Na de middagpauze hebben we over instrumenten geleerd. We hebben een spelletje gespeeld waarbij we aan de hand van geluiden de juiste instrumenten moesten aanduiden. Nadien hebben we deze ingekleurd en morgen gaan we hier iets leuks mee doen. Wisten jullie trouwens dat je bepaalde dieren aan muziek kan linken? Wel wij hebben een poes, een kip, een olifant, een zwaan en kuikentjes bij de juiste muziek geplaatst. Dat was echt wel leuk!
Om de dag af te sluiten hebben we nog op de slagwerkinstrumenten mogen muziek maken en een kamplied geleerd. Hieronder kunnen jullie foto’s zien van onze leuke dag. Tot morgen!

Dag 2: 26 juli 2016

Vandaag kregen we een nieuwe boodschap van dirigent Jens. Hij vroeg ons wat een componist is en ook of we al instrumenten kennen. Via leuke opdrachtjes zijn we te weten gekomen hoe dit in elkaar zit.  We begonnen met de componist. Dit is iemand die muziek schrijft. We mochten zelf aan de slag gaan. De allerkleinsten deden dit met kleuren en de oudsten gingen aan de slag met tekstballonnen en uitspraken van strips. We hebben hier toch wel even over moeten nadenken voordat we onze partituur gemaakt kregen.
Nadat onze partituur klaar was, leerden we over de instrumenten. Er waren een paar kinderen die al een instrument spelen en zij hebben dit instrument dan uitgelegd. Nadien mochten we de tekeningen van alle instrumenten uit het symfonisch orkest inkleuren. En wanneer dit gedaan was moesten we het geluid bij het juiste instrument proberen te plakken door de tekening op het juiste moment omhoog te steken.
Namiddag hebben we echt wel iets heel leuk gedaan. We mochten schilden op muziek. We werden in 4 groepen verdeeld omdat we op elke tafel met iets anders mochten schilderen. Op tafel 1 mochten we met een rietje verf blazen over ons blad, op tafel 2 mochten we stempelen met verschillende materialen, op tafel 3 mochten we met plakband, touw en wattenstaafjes schilderen en op de laatste tafel mochten we met scheerschuim tekenen. Dat laatste was echt superleuk!
Om de dag af te sluiten mochten we alle instrumenten een keer uitproberen. Dit vonden we echt wel bijzonder fijn.

Dag 3: 27 juli 2016

Dirigent Jens vroeg ons vandaag wat een uniform is en ook of een trompet een hout- of koperblazer is. Bij het bespreken van de videoboodschap kwamen we te weten dat de brandweer, politie en de postbode een uniform hebben. Maar ook de muzikanten hebben een uniform. Toen we even naar een filmpje keken, zagen we dat de muzikanten helemaal in het zwart gekleed waren. Maar soms hadden ze ook een wit hemd en zwarte broek aan. Een uniform is dus dat alle mensen dezelfde kleding aan hebben. Op deze manier vormen ze een geheel.
We moesten ook nog even het juiste dier bij de juiste muziek kleven. We hadden dit maandag al een keertje gedaan, dus vandaag moesten we dit iets sneller proberen te doen. We leerden ook over de soorten instrumenten: slagwerk, houtblazers, koperblazers en snaarinstrumenten. Een aantal kinderen hadden hun instrument bij en hebben ons een stukje laten horen. Zo kwamen we te weten dat de dwarsfluit en klarinet houtblazers zijn en dat de trompet een koperblazer is. We hadden gisteren ook kleurplaten van de instrumenten ingekleurd en nu moesten we bij het geluid het juiste instrument in de lucht steken. Daarna moesten we zeggen bij welke groep het instrument hoorde.
Namiddag mochten we ons uniform dan zelf maken. We hadden een witte T-shirt met aan de voorkant het logo van het muziekkamp en onze naam. Aan de achterkant mochten we zelf iets leuks tekenen wat met muziek te maken had. We hebben hier inspiratie gehaald uit de voorbije dagen.
De opstelling van het symfonisch orkest hebben we geleerd aan de hand van een bord waarop we de instrumenten in de juiste volgorde moesten hangen. Om het wat spannender te maken, hebben we onze ingekleurde instrumenten buiten op het gras gelegd in de juiste volgorde. Dan moesten we bij het horen van het geluid naar het juiste instrument lopen. Wie de meeste instrumenten juist had, was de winnaar.

Dag 4: 28 juli 2016

Vandaag wenste dirigent Jens ons veel succes met ons allereerste optreden. We moeten het optreden filmen en naar hem opsturen om te laten zien of we echte muzikanten zijn geworden. Dit is echt wel spannend! We hebben dan ook veel geoefend voor het concertje vandaag.
We hebben ook nog even naar een verhaal over 4 componisten geluisterd. Zo kwamen we wat meer over hen te weten. Maar we hebben vandaag ook veel liedjes gezongen.
Namiddag was er een zoekspel in de speeltuin. Dat was niet zo gemakkelijk. We moesten naar bepaalde prenten zoeken in de speeltuin en dan kregen we een opdracht. We waren in 5 groepjes verdeeld om er een wedstrijdje van te maken.
Om 16u was het dan zover. Ons eerste echte concert! We moesten ons uniform aandoen en wachten tot ons publiek aanwezig was. We hadden echt wel veel zenuwen hoor! Maar we denken wel dat het goed gelukt is. Aan het applaus te horen, was het toch een fijn concert. Nu afwachten wat dirigent Jens ervan vindt …

Dag 5: 29 juli 2016

Vandaag was onze laatste dag… Voormiddag hebben we onze windchimes en muziekmobiel geknutseld. Hier hebben we toch wel wat werk aan gehad. Maar waar we het meest naar uitkeken was om namiddag naar de speeltuin te gaan. We hebben ons daar helemaal kunnen uitleven van in de zand spelen tot in het spinnenweb klimmen. Het was allemaal even leuk. We vonden het dan ook heel jammer dat we naar huis moesten en dat het kamp gedaan is.