Verslag muziekkamp 2015

Dit jaar ging ons eerste muziekkamp door. Het was uitkijken naar dit evenement en aan de foto’s te zien vond iedereen het heel leuk. Hopelijk mogen we jullie volgend jaar welkom heten op ons muziekkamp! Door hier te klikken, vinden jullie ook een filmpje terug.

Dag 1: 27 juli 2015

Vandaag ging het muziekkamp van start. Eerst hebben we kennisgemaakt met elkaar om er nadien in te vliegen. We zijn gestart met het maken van lachende en droevige mannetjes want dit hadden we op het einde van de dag al meteen nodig.
Na de pauze hebben we geleerd hoe de opstelling van een symfonieorkest is. En we hebben ook 4 componisten leren kennen: Prokofiev, Rossini, Berlioz en Beethoven. Namiddag hebben we onze eigen instrumentjes geknutseld. Als afsluiting van de dag hebben we geluisterd naar muziek en moesten we een lachend of droevig mannetje omhoog steken. Als afsluiting van de dag hebben we geoefend voor het concertje van vrijdag.

Dag 2: 28 juli 2015

Na de opwarming van de dag, hebben we het verhaal gehoord van Jonas die jarig was en samen met zijn neefjes en nichtjes een harmonie wilde spelen. We hebben bij dit verhaal een heleboel instrumenten leren kennen zoals een trompet, trombone, trommel, cimbalen, tuba, saxofoon, klarinet, piccolo en dwarsfluit. Tristan speelt trompet en heeft ons dat eens laten horen. Ook Connor heeft ons de dwarsfluit laten horen. Nadat we alle instrumenten gehoord hadden, mochten we de afbeeldingen op een groot doek leggen zodat we de harmonie van Jonas ook konden zien.
Na de pauze hebben we al de instrumenten uit het verhaal mogen uitproberen. Tristan heeft alle kinderen geleerd hoe je op een trompet moet spelen, maar ook de andere koperblazers zoals de tuba en cornet hebben we bij Tristan mogen uitproberen. Bij Anja mochten we op de saxofoon en klarinet spelen. Bij Marjoke en Connor hebben we geleerd hoe we moeten blazen op de dwarsfluit en blokfluit. En ja hoor, er waren een paar natuurtalenten onder ons.
Na het middageten hebben we bijna alle instrumenten van het symfonisch orkest ingekleurd en hebben we ook geleerd hoe we een solsleutel moeten tekenen.
Op het einde van de dag hebben we geoefend voor ons concertje van vrijdag.
Het is een hele leuke dag geworden!

Dag 3: 29 juli 2015

Na de opwarming van de dag hebben we een spelletje gedaan om hoge en lage klanken te onderscheiden. We hebben bij dit spelletje op flesjes met water mogen blazen om zo de  notennamen te leren kennen. Daarna hebben we alle noten op een notenbalk mogen plakken. Tijdens de pauze zijn we naar de speeltuin geweest waar we ons helemaal hebben kunnen uitleven.
Na de pauze hebben we naar het verhaal van Peter en de wolf  gekeken en geluisterd, daarin konden we weer alle instrumenten herkennen die we tijdens de afgelopen dagen hebben leren kennen. Daarna hebben we nog even het spelletje van mineur en majeur gespeeld.
Na de middagpauze is de meneer van het slagwerk uitleg komen geven. Wij mochten hem Charly noemen. Hij heeft ons laten kennis maken met alle instrumenten die bij het slagwerk horen. Daarna heeft hij ons ook altijd is’t Kortjakje ziek aangeleerd op de xylofoon. Net voor de pauze hebben we nog even geluisterd naar Charlotte die viool speelt, Tristan op zijn trompet en Connor op zijn dwarsfluit.
Als afsluiting van de dag hebben we mogen schilderen op de muziek van Peter en de wolf. En op het einde hebben we nog even geoefend voor ons concertje van vrijdag!

Dag 4: 30 juli 2015

Na de opwarming van de dag, hebben we kennisgemaakt met enkele symbolen uit de muziek. Dit hebben we gedaan door een muzikaal ganzenbord te spelen. Na de pauze hebben we nog eens alle instrumenten mogen uitproberen. Dit was echt plezant, sommigen onder ons konden zelfs al een kort melodietje spelen.
Na de middagpauze hebben onze kader mogen schilderen zodat we deze morgen verder kunnen afwerken en onze foto erin plakken. Daarna hebben de oudste kinderen een muzikale quiz gespeeld en de jongste kinderen hebben een muzikale bingo gespeeld. Dit was echt heel tof!
De dag is veel te vlug omgevlogen, want we hadden nog maar heel even tijd om nog te oefenen voor ons concertje van morgen!

Dag 5: 31 juli 2015

Na de opwarming van de dag hebben we onze kaders mogen afwerken en onze foto erop plakken. Wanneer dit klaar was, hebben we de orkestopstelling nog een keer herhaalt. Omdat het mooi weer was, zijn we dit buiten gaan doen. We moesten eerst de grote tekeningen van het orkest (die we zelf mochten inkleuren) op de juiste plaats leggen. Wanneer dit gebeurd was, kregen we een luisterfragment te horen en moesten we naar het juiste instrument lopen. Dit was niet altijd even gemakkelijk. Terwijl de oudste kinderen buiten waren, zijn de jongsten binnen gebleven voor een geluidenmemory. Dit was niet zo gemakkelijk, maar wel leuk.
Omdat het vandaag de laatste dag was, hebben we als tussendoortje een lekkere fruitsla gekregen waarvan we lekker gesmuld hebben. En daarna mochten we nog even oefenen voor het concertje van deze namiddag. Na het oefenen hebben we nog de muzikale olympische spelen gedaan, deze bestond uit bowlen, ballen gooien, ballen sorteren en ringen gooien. In teams van vier hebben we hieraan deelgenomen.
Na het middageten zijn we nog even naar de speeltuin gegaan. Dit was echt superleuk! We zijn in het spinnenweb geklommen, we hebben geschommeld of in de huisjes gespeeld. Daarna moesten we nog even een generale repetitie doen zoals de echte muzikanten. En dan mochten we even uitblazen terwijl we naar een film met een orkest in de hoofdrol mochten kijken. Wanneer deze film gedaan was, hebben we nog even mogen spelen totdat onze ouders er waren voor het concertje.
Het concertje zelf was heel leuk! Er waren heel wat mama’s en papa’s, oma’s en opa’s en broers en zussen aanwezig om te komen kijken wat we allemaal geleerd hadden. Kortom het was een superfijn kamp en we hebben er enorm van genoten. Tot volgend jaar!